İtalya, enerjide dışa bağımlılığı azaltma çabaları çerçevesinde nükleer enerjiye geri dönüş konusunda ilk somut adımını attı. Sağ koalisyon hükümeti, son nesil küçük reaktörlere dayanan bir yasa tasarısını kabul ederek, 1986'daki Çernobil felaketinin ardından 1990 yılında kapattığı nükleer santrallere geri dönüşü onayladı. Giorgia Meloni liderliğindeki hükümet, Ekim 2022'deki iktidara gelmelerinden bu yana nükleer enerjiye dönüş konusunu gündemde tutmaktaydı.
Bakanlar Kurulu sonrasında sosyal medya platformlarında görüntülü bir mesaj paylaşan Başbakan Meloni, “Hükümet, İtalya için enerji güvenliğini ve stratejik bağımsızlığı sağlayabilecek güvenceyi önemli bir düzenleme ile sağladı." ifadesini kullandı. Meloni'nin önemi altını çizilen bu düzenlemenin nükleer enerji olduğunu belirttiği söyleniyor.
İtalya Çevre ve Enerji Güvenliği Bakanı Gilberto Pichetto Fratin, nükleer enerjiye dönüşü öngören yasa tasarısının detayları hakkında bilgi veren bir açıklamada bulundu. Yaklaşan teknoloji değişikliği hakkında bilgi veren Fratin, “Yeni nesil füzyon teknolojilerine tamamen farklı araçlarla yaklaşıyoruz, büyük ölçekli santrallerin mantığından ayrılıyoruz." ifadelerini kullandı.
Son dönemde artış gösteren enerji maliyetlerine karşı aileler ve işletmeler için 3 milyar euroluk bir finansal destek paketi hükümet tarafından kabul edildi. Başbakan Meloni, hükümetin 3 milyar euroluk kaynağı enerji faturalarıyla savaşmak için ayırdığını ifade etti.
Büyük Avrupa ekonomilerinden biri olan İtalya, 1987'deki halk oylamasının ardından 1990'da nükleer santrallarını kapattıktan sonra nükleer enerji üretmeyen bir ülke haline geldi. 2011'de halk oylamasında yerindelik yasağı uygulanmasına rağmen, hükümet nükleer enerji üretimini tekrar gündeme getirmeye karar verdi.
Enerjide dışa bağımlılığı azaltma çabaları çerçevesinde atılan bu adım, İtalya'nın gelecekte nükleer enerji üretimini tekrar başlatma konusunda istekli olduğunu gösteriyor. Ancak bu kararın, uzun süre nükleer enerjiye karşı olan halk arasında nasıl bir tepki oluşturacağı ise merak ediliyor.